Gençel otomotiv ile aracınız emin ellerde
Fren lambası arızası oldukça ciddi bir sorundur. Fren lambası neden yanmıyor veya fren lambası çalışmıyorsa ne yapılmalıgibi sorular ile çözüm aranan stop lambası arızası üzerine olası problemleri ve çözümlerini yazımızda anlattık.
Fren lambası neden çalışmaz sorusuna yanıt için mutlaka en yakın teknik servisten en hızlı şekilde destek almanızı öneriyoruz.
Motorlu araçlarda çok sayıda güvenlik sistemi ve ikaz işaretleri kullanılır. Trafikteki en önemli şeylerden biri de araçlar arasındaki iletişim olduğundan bu ikaz işaretleri son derecede önemlidir. Aracınızın yapacağı hareket ile ilgili yoldaki diğer sürücüleri ve yayaları bilgilendirerek çok daha güvenli bir ulaşım sağlanabilir. Peki, söz konusu iletişim nasıl sağlanıyor?
- Şerit değiştirileceği veya bir yere sapılacağı zaman sinyal kullanmak, yoldaki diğer sürücülerin bundan haberdar olmasını ve araçlarını ona göre konumlandırmasını, fren mesafesini korumasını sağlar.
- Selektör yapmak, bir konuda uyarıda bulunmak için kullanılır.
- Buna benzer şekilde fren lambası da yoldaki diğer sürücüleri sizin hızınız konusunda bilgilendirerek, araçların sizin durumunuza göre konumlanmasını ve tepki vermesini sağlar. Eğer bu ikaz araçlarından herhangi birinde bir arıza durumu ortaya çıkarsa o zaman trafikteki diğer sürücüler ile olan iletişiminiz bozulur ve yolculuğunuz tehlike altına girebilir.
Fren Lambası Neden Yanmaz?
Aracınızdaki her arızanın birden fazla sebebi olabilir. Bu arızalara odaklanmadan önce olası sebepleri gözden geçirmek önemlidir. Eğer aracınız bir servise götürmeden önce aracınızın problemi ile ilgili fikir sahibi olmanız size çok yardımcı olabilir. Fren lambasının bozulma sebepleri ile ilgili öne çıkan birkaç durum var. Bunlardan biraz bahsedelim…
Fren Yanmıyorsa Nedeni Ne Olabilir?
Aracın arka kısmında çok sayıda ışıklı ikaz işareti bulunduğundan çeşitli problemler oluşması mümkündür. Geri vites lambası, sinyal lambası ve fren yapıldığında yanan fren lambaları zaman zaman bozulabilir. Şimdi fren lambasının bozulma sebeplerini inceleyelim.
1. Fren Lambası Ampulü Çalışmıyor Olabilir!
Özellikle yaşı büyük bir araç sahibi iseniz kontrol etmeniz gereken ilk şey fren lambası ampulünün sağlam olup olmadığıdır. Eğer sağ fren lambası yanıyor ve sol fren lambası yanmıyor ise, veya benzer şekilde sol fren lambası yanıyor ama sağ fren lambası yanmıyor ise o halde ampullerden birinin bozulmuş olma ihtimali oldukça yüksektir.
Eğer fren lambasına giden elektrik yollarında bir problem olsaydı veya fren sensörlerinde bir arıza meydana gelseydi yalnız biri değil büyük ihtimalle iki lamba da yanmazdı. Bu sebeple aracın arka ampullerinin sağlamlığını kontrol etmek ilk adım olmalıdır. Eğer ampulünüz çalışmıyor ise bu fren lambanızın sinyal aldığı fakat bunu dışa vuramadığı anlamına gelir. Bu noktada yapılması gereken şey, fren lambasının sigorta veya sensörleri ile uğraşmadan, aracınıza uygun yeni bir ampul almak ve bunu takmaktır. Değineceğimiz problem ve olası arızalar arasında en kolay çözülen ve en masrafsız olan problemin bu olduğunu belirtmekte de fayda var.
2. Fren Lambası Sigortaları Problemli Olabilir!
Fren lambası da aracın diğer lambaları gibi sigortalara bağlıdır. Aracın herhangi bir elektrik aksamında bir sorun meydana geldiğinde sigortaların kontrol edilmesi büyük önem teşkil etmektedir. Eğer ampulünüz işlevsel fakat elektriksel bir arıza meydana gelmişse bunun en kolay anlaşılacağı yer sigorta bölümüdür. Eğer aracın elektrik aksamında bir problem çıktıysa sigorta bunu önlemek için devreye girmiş ve gelen yüksek akımın geçişini engellemiş olabilir. Bu noktada duruma bağlı olarak araç sigortalarının değişmesi gerekebilir. Sigorta elektrik sistemindeki diğer bileşenleri koruduğu için kullanıcıyı büyük masraftan koruyan bir parçadır. Elektrik aksamının bir parçası olduğundan, sigortayı kontrol etmek için bilgili kişilere danışılması önem taşır.
3. Fren Müşürü Arızalanmış Olabilir!
Fren müşürü aracınızda bulunan küçük ama çok önemli bir parçadır. Fren müşürü nedir? diye düşünüyorsanız açıklayalım. Fren müşürü aracınızın fren yapması durumunda aracın diğer sistemlerini bundan haberdar ederek aracı yavaşlama hareketine hazırlayan bir parça olarak tanımlanabilir. Eğer fren müşürü tamamen bozulmuş veya yerinden çıkmış ise bu durum ile hemen ilgilenilmelidir. Fren lambaları yanmadığı zaman çevrenizdeki araçlar yavaşladığınız konusunda uyarılamaz ve dolayısıyla da büyük problemler oluşabilir. Fren müşürünün yerinden çıkması durumu fren müşürünü sabitleyen vidaların titreşim gibi etkenlerden dolayı gevşemesi veya çıkmasına bağlı olarak oluşabilir. Fren müşürü arızasında aracın elektronik sistemleri de frenleme durumu hakkında uyarılamayacağı için vites kilitlenmesi gibi durumlar da meydana gelebilir. Tüm bu etkenler düşünüldüğünde fren müşürü arızası durumunun yaratabileceği tehlikelerin ne kadar büyük olduğu anlaşılıyor.
4. Elektrik Yolundaki Kablolama Eskimiş Olabilir!
Bir aracın içerisinde çok sayıda sistem beraber çalışmaktadır. Tüm bu sistemlerin uyum içerisinde çalışması ve iyi bir sürüş deneyimi sağlanması için bu sistemlerin birbirleri ile iletişim halinde olması gerekmektedir. Bu iletişim ise elektrik yolları yani kablolar ile sağlanır. Bu yollar sürekli olarak kullanım halinde olduğundan ve kabloların dış etkenlerden kolayca etkilenebileceği düşünüldüğünde, sık kullanılan bir araçta kablolamanın aşınmış olması oldukça muhtemel bir durumdur. Eğer diğer parçalar sağlamsa ve yinede aracın fren lambaları hala çalışmıyorsa kablolamayı kontrol etmek mantıklı olabilir. Aracın elektrik tesisatı uzun ve karmaşık olabileceğinden, sorunun nerede meydana geldiğini anlamak için aracın hangi bölgelerinin çalışıp hangi bölgelerinde sorun olduğu gözlemlenmeli ve bir hipotez oluşturduktan sonra kablolama açılarak kontrol edilmelidir. Bu sayede hem aracın daha az bölgesi incelenmiş olur hem de zamandan kazanç sağlanır. Eğer sorun saptanır ise kablolamada sıkıntı yaratan bölgeye yeni bir kablo eklenip kapatılarak sorun çözülebilir.
5. Peki Fren Lambası Arızası Varsa Ne Yapmalı?
Fren lambası arızası sebepleri arasından en yaygın olanlarını yukarıda belirtmiş olmamıza rağmen hala başka sebeplerinden bu arızaya yol açabileceğini belirtmek gerek. Olası bir arıza durumunda araç ile hemen ilgilenilmeli, kendiniz düzeltemiyorsanız araç kısa süre içerisinde bir uzmana gösterilerek tamir edilmelidir. Fren lambası yoldaki diğer taşıtlar ile iletişim için kritik bir ikaz cihazı olduğundan yokluğunda mümkünse trafiğe çıkılmamalı ve en kısa süre içerisinde tamir edilmelidir.
Kaynak:
https://www.otopratik.com.tr/faydali-bilgiler/elektrik/fren-lambasi-yanmiyorsa-ne-arizalidir